top of page

Gravitationsvågor

Gravitationsvågor - Kevin
00:0000:00

 

Gravitationsvågor-transporterar energi som gravitationsstrålning som en möjlig konsekvens av den kovarianta relativitetsteorin. Vilken i sin tur förklarar konceptet med en begränsad utbredningshastighet av fysiska interaktioner. Möjligt att i en snar framtid ha ytterst betydande effekter genom att kunna studera svarta hål och hur Big Bang uppkom. Beror på att vågorna tillskillnad från ljus inte stoppas av något medium och kan gå rätt igenom det inferno som skapades ögonblicket efter Big Bang.

​

Rumtid- en matematisk modell som sammanfogar rum och tid till en enda sammanhängande mängd. Kan sägas vara den ”fjärde dimensionen” och genom att sammanföra rum och tid till en storhet har man kunnat göra många förenklingar av betydande fysikaliska teorier. En specifik plats i rumtiden kallas för en händelse.

LIGO-anläggning för upptäckten av gravitationsvågor, involverar cirka 600 forskare och vars huvudaktörer är MIT och CalTech. Har som ändamål att göra gravitionastronomi (använder gravitationsvågor för att upptäcka störningar i rumtiden) till en verklighet.

​

Allmänna relativitetsteorin- den geometriska beskrivningen av gravitationen med modern fysik, publicerad av Albert Einstein.  Har haft stor betydelse för eftervärlden, Big Bang teorin hade aldrig uppstått ifall det inte hade varit för den generella relativitetsteorin. Samma sak gäller för ett numera vardagligt fenomen, GPS: mottagarnas exakthet beror på att man känner till allmänna relativitetsteorin som kan säga vilken position vi har med en exakthet på bara ett par meter.

 

Ytterligare information:

http://illvet.se/fysik/teorier/relativitetsteorin/albert-einstein-och-relativitetsteorin-for-nyborjare

http://www.svtplay.se/video/7904991/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-avsnitt-13-1

http://www.physics.uu.se/forskning/fem-fragor-om-den-allmanna-relativitetsteorin/

http://www.nyteknik.se/teknikrevyn/genombrottet-gravitationsvagor-har-hittats-6336040

Gravitationsvågor - Estelle
00:0000:00

Kollision av två svarta hål på nära håll från en datorsimulering. Tiden har fördröjt med en faktor av 100. Stjärnorna verkar snedvridna på grund av den starka gravitationen från de svarta hålen. (Hämtad från https://mediaassets.caltech.edu/gwave#graphics)

Gravitationsvågor - Filip Frenning
00:0000:00

LIGO, Laser Interferometer Gravitational-Wave Obseratory, är det instrument som man mäter gravitationsvågor med. Det finns två system med 300 mils avstånd i USA, och varje består av två 4 kilometer långa armar som går ihop för att göra ett L-format instrument. För att kunna mäta avvikelser i rumtiden som gravitationsvågor skapar använder man sig av lasrar som går igenom de 4 kilometer långa armarna. Vanligtvis svänger de i takt, men om en gravitationsvåg passerar armarna kommer längden på den 4 kilometer långa armen att ändras. Detta gör att en av ljusstrålarna kommer gå en liten kortare väg än den andra ljusstrålen innan den vänder, vilket gör att de inte längre svänger i takt. Denna förändring av våglängd är då mätbar och används för att detektera dessa gravitationsvågor.   

​

Ytterligare information: 

http://www.svtplay.se/video/7904991/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-avsnitt-13-1

​

Gravitationsvågor - Leon Henzel
00:0000:00

​Gravitationsvågor har bara alldeles nyligen observerats, innebärande att dess sanna potential ännu inte nått sin höjd. Idag vet vi dock redan några sätt att tillämpa gravitationsvågor för att gynna mänskligheten och öka vår förståelse för, inte bara universum, men även vårt eget jordklot.

bottom of page