top of page

Artificiell Intelligens

Artificiell IntelligensAnton W, Vide och Max
00:00

Vad är AI egentligen? Hur länge har det funnits? Kommer det någonsin få ett medvetande och i så fall kommer det behöva rättigheter? – Dessa är frågor som diskuteras i denna podd. 

​

Artificiell intelligens har blivit allt populärare genom åren, vilket bland annat orsakats av att tekniken utvecklats och följaktligen ökat prestandan i datorer. Om denna prestanda fortsätter att öka, likaså kunskapen inom AI, kommer artificiell intelligens någonsin kunna få ett eget medvetande? Det är svårt att veta nu, vissa anser att det kan ske inom kort och andra anser att det aldrig kommer hända. Det vi vet är att det kommer vara väldigt prestanda- och tidskrävande, eftersom det skulle involvera ett artificiellt neuralt nätverk som innehåller mängdlösa parametrar.

​

Vad skulle det egentligen innebära ifall AI i så fall fick ett medvetande? Skulle man behöva ge den rättigheter och hur skulle det se ut i verkligheten? Med tanke på hur pass lätt det är att implementera, det räcker med att ladda ned ett färdigt nätverk, hur skulle man ge det nätverket rättigheter? Om det har ett medvetande kommer det således hysa känslor och tankar precis som vi människor, ska vi behandla det känslolöst eller precis som vilken annan människa som helst?

 

Om man nu vill skapa ett AI själv, eller vara med i stegen mot ett medvetande AI, vad för utbildning krävs? Det mesta kan man komma åt på Internet, precis som i alla andra yrken, men frågan är om detta är tillräckligt. För personligt intresse räcker onlinekurser, men om man vill ge sig ut på arbetsmarknaden kommer en examen från ett universitet värdesättas högre än en "cyberexamen". Ett medvetande AI kommer störst sannolikt kräva ett stort och kompetent arbetslag, så om ni vill skapa ett sådant rekommenderas en examen inom någon teknikrelaterad kurs. I våra fall ska vi läsa teknisk fysik och datateknik. Båda programmen är mycket givande i relation till programmering och AI, så en kurs i den stilen skulle vara passande ifall ni vill fortsätta med detta. 

​

bottom of page